Vegané často říkají, že každý život má stejnou cenu, a označují většinu ostatních lidí za hypokrity, především proto, že jí maso některých zvířat, zatímco jiné by do pusy nevzali. Jedná se například o psy, kočky, nebo koně. Jistě, neplatí to pro všechny, ale nejspíše se shodneme, že naprostá většina z nás má proti těmto masům určitou averzi.

 

Samozřejmě si můžeme říkat, že je to proto, že tato zvířata zkrátka považujeme za příliš roztomilá, ale není to pravda. Nesmíme zapomínat, že takovéto dělení zde bylo již před staletími, v podstatě od úsvitu lidstva, když půjdeme dostatečně daleko do historie. A všichni víme, že mnohé historické epochy nebyly zrovna známy svým humánním přístupem k… vlastně k čemukoliv. Proč tedy nebyla některá zvířata ani v těchto dobách konzumována, s výjimkou nejvyšší nouze?

 

psí maso u nás na talíři nenajdeme

 

Důvod je poměrně pragmatický – byla pro nás užitečnější živá. Na rozdíl od zvířat chovaných pro maso, tato plnila i jinou funkci, která byla považována za mnohem důležitější. Kůň byl například dopravní prostředek, pes pomáhal při lovu, chránil dům i stáda, zatímco kočka chránila zásoby jídla před myšmi a jinými drobnými hlodavci, kteří by si na něm jinak pochutnali. Není tedy divu, že bylo nevýhodné je jíst.

 

Jistě, určitá výjimka se dělala a dodnes dělá u koní, kdy mnozí z nich byli poté, co nemohli z nějakého důvodu vykonávat svou funkci, případně je bylo nutné utratit pro nevyléčitelné zranění, odvezeni na jatka. Se psy a kočkami se ale nic takového neděje. Proč?

 

hovězí u nás patří k běžným pokrmům

 

I zde je důvod pragmatičtější, než by se mohlo zdát. Nemá to nic společného s vrozenou roztomilostí, nebo s tím, že je máme doma. Důvod je prozaičtější: maso masožravců zkrátka nechutná dobře. Je tuhé, šlachovité a ani jeho chuť není nic moc. To je ostatně také důvod, proč se nikdy nejedly například lišky, byť se jich u nás ročně zabije mnoho. Ukazuje se tedy, že i pro takovéto věci existuje skutečně vážný důvod.