Řebříček obecný je vytrvalou bylinkou, která se řadí do čeledi hvězdnicovitých. Má jemné listy, bílé a růžové květy, tvořící ploché květenství. Řebříček se využívá jako dekorace, ale také jako přírodní lék, který se používá k léčebným účinkům již od starověku. V historii se užíval řebříček především v lidové medicíně. Objevil se také v řecké mytologii, kdy podle pověsti mocný hrdina Achilles dával řebříček na rány svých vojáků v průběhu trojské války. Jeho využívání v tomto směru se zachovalo až do dnešních dnů. V řebříčku najdeme mnoho prospěšných látek, jako esenciální oleje, antioxidanty nebo třísloviny, které mají antiseptické, protizánětlivé i analgetické účinky.

řebříček

Na jeho účinky se podívejme podrobněji, protože jsou opravdu velmi zajímavé.

Imunita

Jak už jsme zmínili, řebříček obsahuje spoustu antioxidantů. Antioxidanty podporují kromě dalších účinků i náš imunitní systém, posilují ho, a dělají tak z vás jedince, který je odolnější vůči nejrůznějším onemocněním.

Zklidnění

Řebříček může mít v určitém množství i mírně sedativní, tedy zklidňující účinky. To vám může pomoci ve chvílích, kdy trpíte přemírou stresu, nebo na sobě pociťujete příznaky začínající úzkosti. S vážnějšími stavy si neporadí, ale s těmi lehčími vám může řebříček velmi pomoci.

Menstruace

Řebříček je velmi užitečný i pro ženy, u kterých právě probíhá menstruace. Podle některých studií může řebříček zmírňovat menstruační křeče a bolesti. Může také pomoci s regulací menstruačního cyklu, pokud je vaše perioda nepravidelná.

řebříček

Antiseptické účinky

Řebříček má antiseptické vlastnosti, které pomáhají ničit některé patogeny, které se objeví v našem těle. Tím pádem může být i velmi nápomocný při hojení nejrůznějších ran a popálenin.

Protizánětlivé účinky

Řebříček má v sobě látky, které pomáhají zmírnit zánětlivé procesy v těle. Je tedy dobrý především pro vnitřní záněty, které mohou propuknout až v opravdu závažná onemocnění