Když si naši současníci stěžují na poměry, obvykle dodávají některou ze dvou univerzálně používaných frází. Buď že ‚za Babiše bylo líp‘ nebo že ‚za komunistů bylo líp‘. Podle toho, co si ještě pamatují nebo co už stihli naopak dost dobře zapomenout, nebo podle toho, kdy byli z nějakého důvodu preferovaní a lépe podporovaní, a tudíž se jim dařilo líp než dnes, kdy nemají pozbyté výhody.

A pojďme se teď podívat na ty, kdo tvrdí, že za komunistů bylo líp. Jistě, tito zpravidla připomínají některá fakta, která by tomu mohla skutečně nasvědčovat, ale ta vypadají líbivě obvykle jen tehdy, když jsou vytržená z kontextu.

socialistické ženy

  1. Za komunistů byly daleko příznivější ceny a lidé si mohli dobře žít. Načež následují obvykle skutečně krásné ceny potravin. Jenže když si to člověk porovná s tehdejšími reálnými příjmy, rázem se ukazuje, že tehdy bylo vesměs daleko hůř. Pokud dnes tedy konkrétní člověk není ‚sociální případ‘. A to už ani nemluvím o tom, jak cenově nedostupné tehdy bylo ‚luxusní‘ zboží typu elektronika, automobily, oblečení, obuv… Na což si lidé šetřili tak, že omezovali nákupy potravin, protože to jinak nešlo. A o nedostatkovosti leckterého sortimentu už ani nemluvě.
  2. Za komunistů byla práce pro všechny. Ano, byla. A to dokonce povinně. Nikdo nesměl být nezaměstnaný. Ale na tuto skutečnost upozorňují hlavně ti, kdo jsou neupotřebitelní na trhu práce, a to třeba proto, že jsou neschopní a líní. Což za socialismu nevadilo, ale dnes už o takové lidi žádný zaměstnavatel nestojí.
  3. A nevím jak vy, ale já jsem teprve v posledních dnech zaslechl ještě jedno údajné plus dob socialismu. A sice to, že nás dnešní politické reprezentace zatahují do válek. Zatímco to tu za socialismu nebylo. Za socialismu nás nikdo do války nezatahoval. Což je to nejhloupější tvrzení, jaké jsem kdy na obranu a propagaci socialismu slyšel. Jak mohl někdo zapomenout na Varšavskou smlouvu, závody v jaderném zbrojení, dvouletou základní vojenskou povinnost…?

obrázek úderníka

Ale v jednom je tvrzení, že se lidé měli za dob socialismu lépe, pravdivé. Někteří lidé se tenkrát měli mnohem lépe. Ale to jen ti, kteří nežili v zemích reálného socialismu.